Νατάλε Θεοφανόπουλος-Πέζερ: Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα μόνο από τον Πάγκο

Το κορυφαίο ίσως θεσμικό ζήτημα που απασχολούσε τον κλάδο όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν η υποχρέωση εναρμόνισης της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την πώληση Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων από τα ηλεκτρονικά καταστήματα φαρμακείων.
Χωρίς να πρέπει να δοθούν λεπτομέρειες στη δημοσιότητα (όπως άλλωστε θα έπρεπε και σε κάθε μορφής διαπραγμάτευση), το όλο ζήτημα φαινόταν να οδηγείται σε αδιέξοδο. Η καθυστέρηση πιστοποίησης των ηλεκτρονικών φαρμακείων για πώληση ΜΗΣΥΦΑ μέσω διαδικτύου, οι προσφυγές στη δικαιοσύνη και η συνολική διαμορφούμενη πραγματικότητα λόγω της πανδημίας έκανε ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης λύσης.

Την κρίσιμη στιγμή η διοίκηση επανέφερε στο τραπέζι το χαρτί των ΓΕΔΙΦΑ.
Η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε αποτελεί καρπό ατελείωτων ωρών τηλεδιασκέψεων ομάδων εργασίας του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Συνάδελφοι από ολόκληρη την χώρα έχουν πραγματοποιήσει μαραθώνιους στις πλατφόρμες τηλεδιασκέψεων για την ανάπτυξη επιχειρηματολογίας  για να επιτευχθεί η υπογραφή αυτής της ΚΥΑ, που επιλύει οριστικά με νόμο το ζήτημα που ταλάνιζε τα φαρμακεία και απειλούσε ευθέως τη βιωσιμότητα και κερδοφορία τους αλλά κυρίως την υγεία των πολιτών.

Κάπου εδώ θα πρέπει να γίνει αναφορά στη στρατηγική που ακολουθείται κατά τη διαπραγμάτευση από την παρούσα διοίκηση αλλά και προσωπικά τον πρόεδρο Απόστολο Βαλτά.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του είναι ότι λαμβάνει αποφάσεις αφού πρώτα συλλέξει τις απόψεις και τις θέσεις της ευρύτερης ομάδας του. Τονίζω το ευρύτερης καθώς έχει αποδείξει ότι συνεργάζεται με συνδικαλιστές όλων των παρατάξεων αλλά και με φαρμακοποιούς που θέλουν να προσφέρουν στον κλάδο ανεξάρτητα από το αν κατεβαίνουν στο στίβο της εκλογικής μάχης.

Αποτέλεσμα αυτής της πολυσυλλεκτικότητας των θέσεων είναι οι προτάσεις προς υλοποίηση να χαρακτηρίζονται από ευρύτητα και να καλύπτουν την πλειονότητα των φαρμακοποιών της βάσης.

Η μεθοδικότητα και η επιμονή (έως το βαθμό της εμμονής ορισμένες φορές) στην επίτευξη στόχων οδηγεί πολλές φορές στο να δημιουργείται πίεση και φορτικότητα στα μέλη αυτών των ομάδων, εξασφαλίζει όμως τη δυνατότητα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου να διαπραγματεύεται με επιχειρήματα, τεκμηριωμένες απόψεις και μελέτες σε πραγματικές συνθήκες.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση γίνεται γνωστή αφού επιτευχθεί η όποια διεκδίκηση και όχι κατά την πορεία της. Το γεγονός αυτό διασφαλίζει την αμοιβαία επωφελή λύση και για τις δύο πλευρές, καθώς επικρατεί η λογική και το κοινό συμφέρον, απομονώνοντας όταν κρίνεται απαραίτητο φωνές που θα δυναμιτίσουν το κλίμα ,και  χωρίς επικοινωνιακούς θεατρινισμούς που εκθέτουν τον κλάδο στα μάτια της κοινωνίας.

Η διοίκηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και η ευρύτερη ομάδα που την πλαισιώνει έδειξε καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας ότι οι φαρμακοποιοί στέκονται δίπλα στην κοινωνία, στον πολίτη ως απαραίτητος πυλώνας Παροχής Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας με σαφή και διακριτό ρόλο.

Η διασφάλιση της βιωσιμότητας, της ανάπτυξης και της κερδοφορίας των ιδιωτικών φαρμακείων αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση μας.

Δεσμευόμαστε ότι μέχρι το τέλος της θητείας μας θα υλοποιηθεί το πρόγραμμά μας στο ακέραιο και θα τεθούν ισχυρές βάσεις για την ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του κοινοτικού φαρμακείου στο επόμενο διάστημα.

Όλοι μαζί, με Προοπτική και Όραμα για το Φαρμακείο του Αύριο.

Share
error: Content is protected !!