Λουκία Βαρουξή – Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, τροχοπέδη ή βακτηρία;

Μετά από μια 24ωρη εφημερία και ενώ επέστρεφα σπίτι αναρωτήθηκα τι σημαίνει Φαρμακευτικός Σύλλογος για μένα, ποια θα ήταν η ιδανική μορφή πρωτοβάθμιου Συλλογικού οργάνου που θα μπορούσε να βοηθήσει, να στηρίξει το κοινοτικό φαρμακείο έτσι ώστε και αυτό με τη σειρά του να ανταποκριθεί στους αλλεπάλληλους ρόλους του εκπληρώνοντας, αφ ενός, δράσεις για τον πολίτη και αφ’ εταίρου κάνοντας πράξη το γνωστό «Τα φαρμακεία αποτελούν ιδιότυπα καταστήματα στα οποία συνδυάζεται η εμπορική εκμετάλλευση με την υπεύθυνη επιστημονική δραστηριότητα» της νομολογίας του ΣτΕ (229/14 Ολομ.).

Η ανάδειξη του φαρμακείου ως πυλώνα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν είναι εύκολο ζήτημα. Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, που στην ουσία είναι «κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση» των μελών τους, είναι σε θέση, έχουν την δύναμη και το Know How, έχουν την δυνατότητα και την ευελιξία να το καταφέρουν δρώντας πολυεπίπεδα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ :  Η Δια Βίου Εκπαίδευση ήταν για πολλά χρόνια και για πολλές γενιές πάγιο αίτημα των φαρμακοποιών. Η μορφή του σύγχρονου, ευρωπαϊκών προτύπων, φαρμακείου συντονισμένη απόλυτα με τις ανάγκες της εποχής, το φαρμακείο των υπηρεσιών του σήμερα, θέλει επιστήμονες υγείας άριστα εκπαιδευμένους στις υπηρεσίες που παρέχουν και στην συμβουλευτική.  Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι επιμορφώνουν και ενημερώνουν τα μέλη τους εμβαθύνοντας στον τρόπο αντιμετώπισης ασθενειών, πανδημιών (πρόσφατο παράδειγμα η αντιμετώπιση covid-19), στηρίζοντας με πράξεις την πρόληψη, προφυλάσσοντας ειδικές κατηγορίες ασθενών, τηρώντας το δοσολογικό σχήμα ειδικών θεραπειών αλλά και ενημερώνοντας, έγκυρα και έγκαιρα, τους φαρμακοποιούς οπλίζοντας τους με γνώσεις για την οικονομική και φορολογική λειτουργία της επιχείρησης τους, για το βασικό νομικό πλαίσιο που ορίζει το ασφαλιστικό και φορολογικό περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται, εκπαιδεύοντας τους σε νέες πιστοποιημένες υπηρεσίες.

Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι θα πρέπει στο εξαιρετικά σημαντικό και αναγκαίο θέμα της εκπαίδευσης των μελών τους, εκ πεποιθήσεως και συντονισμένα, να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις, να έχουν σωστά αντανακλαστικά έτσι ώστε να προβλέπουν τις εξελίξεις και στον σωστό χώρο  και χρόνο να εκπαιδεύουν τα μέλη τους και να συντελούν με γοργούς ρυθμούς στον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του κοινοτικού φαρμακοποιού κάθε φορά που χρειάζεται να είναι δίπλα στον πολίτη, τον ασθενή, δίπλα στην κοινωνία καταρρίπτοντας έτσι παλιούς αστικούς μύθους που ήθελαν τον φαρμακοποιό ψηλά και μακριά από τους πολίτες, καθισμένο στον θρόνο του.

 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ: Και ενώ περιορίστηκε σημαντικά η ανεξέλεγκτη απόρριψη οικιακών φαρμάκων σε σημεία που μπορούν άμεσα να βλάψουν το περιβάλλον και την Δημόσια Υγεία με τους πράσινους κάδους στα φαρμακεία, ένα ομολογουμένως σημαντικό πρώτο βήμα, μια οικολογική κοινωνική δράση ουσίας από τους κοινοτικούς φαρμακοποιούς, όλοι οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι πρέπει συντονισμένα και οργανωμένα να διαχειριστούν τα επικίνδυνα μολυσματικά απόβλητα.

Ήδη ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των φαρμακοποιών, με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου τον περασμένο Μάρτιο, δίνει κίνητρα στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους να διαχειριστούν τα μολυσματικά απόβλητα των μελών τους, επιχορηγώντας την διαδικασία αυτή.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος για τον σκοπό αυτό οφείλει:

► Nα ενημερώσει τα μέλη του για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων πρωτοκόλλων που αφορούν την διαδικασία αποκομιδής και καταστροφής των μολυσματικών αλλά και των αιχμηρών μολυσματικών αποβλήτων, ζήτημα εξαιρετικά  σημαντικό επίσης.

Εν όψει του αντιγριπικού εμβολιασμού της κοινότητας ας θυμηθούμε ότι σύμφωνα με το αρ.160 του ν. 4600/9-2-2019 ο αδειούχος φαρμακοποιός διενεργεί  αντιγριπικό εμβολιασμό και  χορηγεί τον αντιτετανικό ορό, άρα, αυτομάτως, θεωρείται παραγωγός όχι μόνο μολυσματικών αλλά και αιχμηρών μολυσματικών αποβλήτων και δεσμεύεται για την ορθή τους διαχείριση.

► Να προμηθεύσει ειδικούς κάδους συλλογής των αποβλήτων στα μέλη του όπως και τις οδηγίες για την σωστή χρήση αυτών.

Η «πράσινη» αυτή κίνηση των Φαρμακευτικών Συλλόγων θα συντελέσει, πρώτα απ’ όλα, στην αποσυμφόρηση των μελών τους από τα μολυσματικά απόβλητα που έχουν ήδη συγκεντρώσει και δευτερευόντως θα ευαισθητοποιήσει φαρμακοποιούς και πολίτες, για μια ακόμη φορά, στην διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και στη προστασία του περιβάλλοντος.

 

ΕΔΡΑ : Χρησιμοποιώντας το ως Στρατηγείο Κεντρικού Σχεδιασμού ο Φαρμακευτικός  Σύλλογος που σέβεται τις δράσεις του, τις συνδικαλιστικές και κοινωνικές του παρεμβάσεις και πρωτίστως τα μέλη του στεγάζεται, έχει φυσική και επίσημη έδρα. Τα γραφεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου επανδρωμένα με το κατάλληλο και  εκπαιδευμένο προσωπικό είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για υπάρξει αυτό ο σύλλογος, για να ενημερώνει τα μέλη του έγκυρα, έγκαιρα και ταχύτατα για τις όποιες αλλαγές επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, για να ξεπεράσει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις διαδικασιών που πρέπει να τηρούνται, για να οργανώνει κοινωνικές δράσεις και την εκπαίδευση των φαρμακοποιών – μελών του.

Ειδικά τώρα, την δεδομένη στιγμή, που βρισκόμαστε στη διαχείριση της μετάβασης από τον πρόχειρο λογιστικό στον τακτικό έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, οι καλά οργανωμένοι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι και οι Διανεμητικοί Λογαριασμοί που αναμφισβήτητα  είναι αναγκαίοι, είναι σε θέση να βοηθήσουν τους φαρμακοποιούς ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα λάθη που γίνονται είτε από την μη εξοικείωση των ίδιων με τα μηχανογραφικά προγράμματα, είτε από έλλειψη προσοχής στις οδηγίες της νέας διαδικασίας.

 

Με λόγια απλά, αυτό που καλείται να κάνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος είναι να στηρίξει το κοινοτικό φαρμακείο, να βοηθήσει τις διαδικασίες ώστε ο φαρμακοποιός να σταθεί στον πάγκο του με γνώσεις, ασφάλεια, αξιοπρέπεια και να μη έχει να ζηλέψει τίποτα από τους ευρωπαίους συναδέλφους του. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος είναι το συνδικαλιστικό όργανο των φαρμακοποιών που σκοπό έχει να φέρει στο ίδιο, ποιοτικό και αναβαθμισμένο επίπεδο την παροχή υπηρεσιών των μελών του υπερβαίνοντας γνωστικές, ηλικιακές, οικονομικές, παραταξιακές και άλλες διαφορές που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν φαρμακεία δυο και τριών ταχυτήτων δημιουργώντας σύγχρονες, εξελιγμένες  Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας στην κοινότητα.

Βαρουξή  Λουκία

Φαρμακοποιός

Μέλος ΔΣ του Φ.Σ. Λιβαδειάς και του ΔΣ του ΙΔΕΑΑΦ

Share
error: Content is protected !!