«Ενδοοικογενειακή βία» και «σεξουαλικές επιθέσεις». Πόσες φορές το τελευταίο διάστημα ακούσαμε ή διαβάσαμε αυτές ή συναφείς έννοιες στα ΜΜΕ, στα blogs και στα social media; Έννοιες που πάντα μας απασχολούσαν αλλά δεν συζητιόντουσαν ανοιχτά όπως σήμερα. Τουλάχιστον όχι σε αυτόν τον βαθμό και σίγουρα χωρίς τόσα πολλά ευήκοα ώτα. Αυτά όμως τα γνωρίζουμε, πλέον, σχεδόν όλοι και ιδίως οι φαρμακοποιοί που δραστηριοποιούνται στην καρδιά της κοινωνίας και έχουν καθημερινή και στενή επαφή με του πολίτες σε κάθε γωνιά της χώρας.
Αυτός ήταν και ο λόγος που συνάδελφοι από διάφορες χώρες του κόσμου (Ισπανία, Γαλλία κ.α.), την άνοιξη του 2020 είχαν την ιδέα να ξεκινήσουν την εκστρατεία «Μάσκα-19», ώστε να συμμετέχουν ενεργά στον αγώνα κατά της ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας. Παρακολουθώντας αυτές τις πρωτοβουλίες, μια ομάδα συναδέλφων από τη χώρα μας, θεωρήσαμε ότι οι Έλληνες φαρμακοποιοί δεν θα πρέπει να μείνουν αμέτοχοι. Η συνέχεια είναι σε γενικές γραμμές γνωστή, καθώς ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βαλτάς και στη συνέχεια το Δ.Σ. αλλά και όλοι οι συνάδελφοι αγκάλιασαν αυτήν την προσπάθεια η οποία σιγά σιγά άρχισε να φέρνει και κάποια αποτελέσματα εν μέσω lockdown. Υπήρξαν θύματα ενδοοικογενειακής ή σεξουαλικής βίας, κυρίως στις μεγαλουπόλεις, που έκαναν χρήση του διεθνούς κωδικού «Μάσκα-19» κατά τη συνομιλία με τον/τη φαρμακοποιό τους, έτσι ώστε ο/η συνάδελφος να πράξει στη συνέχεια τα δέοντα (καταγραφή στοιχείων, κλήση της Άμεσης Δράσης 100 ή της γραμμής SOS 15900 κλπ.).
Όμως αυτό το άρθρο δεν γράφτηκε με σκοπό να γίνει μια ανασκόπηση της εκστρατείας «Μάσκα-19», που λίγο-πολύ έγινε γνωστή με τη δημοσιότητα που πήρε παγκοσμίως και πανελλαδικά. Μπορεί lockdown να μην έχουμε, πλέον, στην Ελλάδα, αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όμως το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας και των σεξουαλικών επιθέσεων δεν έχει πάψει να υφίσταται. Απεναντίας, όλο και περισσότερα περιστατικά έρχονται στην επιφάνεια, το ένα μετά το άλλο. Γι’ αυτόν τον λόγο η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση πάνω σε αυτό το θέμα όχι μόνο δεν πρέπει να καταλαγιάσει, αλλά αντίθετα να ενδυναμωθεί και να προωθηθεί από όλους μας. Από τον πάγκο του φαρμακείου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έως το ανώτερο θεσμικό επίπεδο. Ελπίδα και ευχή όσων από εμάς ασχολήθηκαν με την εκστρατεία «Μάσκα-19» είναι αυτή η προσπάθεια να αναθερμανθεί και να αποτελέσει την αρχή για μια αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε αλλά και αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα και συμπεριφορές.