Νατάλε Θεοφανόπουλος- Πέζερ: Μελετώντας με προοπτική την πανδημία της Covid-19

Από την πρώτη στιγμή που ζητήθηκε η συμβολή των φαρμακείων της κοινότητας στη διαχείριση της πανδημίας η απάντηση ήταν ξεκάθαρη.

Ο φαρμακοποιός της γειτονιάς θα αναλάμβανε το μερίδιο ευθύνης που του αντιστοιχεί ως υγειονομικός πρώτης γραμμής.

 

Η αρχή έγινε με τη συμμετοχή μας στον προγραμματισμό των ραντεβού εμβολιασμού. 

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Δια Βίου Εκπαίδευσης & Επαγγελματικής Ανάπτυξης Φαρμακοποιών εξασφάλισε την ενδελεχή εκπαίδευση των φαρμακοποιών της χώρας στην Προαγωγή του εμβολιασμού κατά της Covid-19.

Χαρακτηριστικό είναι οτι μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2021 πάνω από 8.000 συνάδελφοι είχαν ολοκληρώσει επιτυχώς το εκπαιδευτικό σεμινάριο.

 

Επόμενο βήμα, το οποίο αμφισβητήθηκε έντονα στην αρχή από μερίδα εντός του κλάδου, η δωρεάν διανομή αυτοδιαγνωστικών τεστ (τα γνωστά Self Tests) από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Το όλο εγχείρημα παρουσιάστηκε από τους επιφυλακτικούς ως απώλεια ύλης, το αποτέλεσμα όμως ήταν τελείως διαφορετικό.

Στα μάτια των πολιτών οι όροι “φαρμακείο” και “Self Test” έγιναν ταυτόσημοι.

Η δωρεάν διάθεση, η επεξήγηση της χρήσης τους στο κάθε παιδί, στον κάθε γονέα, στον κάθε εργαζόμενο ήταν δεδομένο ότι θα οδηγούσε στο άνοιγμα μιας νέας αγοράς αυτοδιαγνωστικών μέσων.

Η πώληση Self Test αποκλειστικά από τα φαρμακεία ήταν γεγονός, ευτυχώς χωρίς παράπλευρες απώλειες ακόμα και σε εκείνο τον Πρωτοβάθμιο Σύλλογο του οποίου η κοντόφθαλμη προσέγγιση του ζητήματος οδήγησε  τους πολίτες στα σούπερ μάρκετ.

….Και κάπου εκεί είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου ώστε το φαρμακείο της γειτονιάς να αλλάξει ταχύτητα.

Η καθοριστική συμβολή των φαρμακείων της κοινότητας στον έλεγχο και περιορισμό της διασποράς της Covid-19 οδήγησε στο να δοθεί η δυνατότητα Διενέργειας Rapid Test στους φαρμακοποιούς.

Δυνάμει του 4812/2021 οι πρώτες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών εκδόθηκαν από τα ελληνικά φαρμακεία εγκαινιάζοντας έτσι μια νέα εποχή αμειβομένων υπηρεσιών.

Εν μέσω καλοκαιριού και σε χρόνο ρεκόρ η συνεργασία ΠΦΣ και ΙΔΕΕΑΦ είχε ως αποτέλεσμα την αποστολή αναλυτικότατων οδηγιών και τη δημιουργία  Πρωτοκόλλου Διενέργειας Rapid Test στα ιδιωτικά φαρμακεία.
Μια σημαντική ένεση ρευστότητας δόθηκε στα φαρμακεία όλης της χώρας, τα οποία είχαν παραμείνει ανοιχτά όλο το προηγούμενο διάστημα παρά τους σχεδόν μηδενικούς τζίρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Παράλληλα ενδυναμώθηκε ο κοινωνικός ρόλος του φαρμακοποιού καθώς πλέον ο πολίτης μπορούσε να ελεγχθεί σε κάθε γωνιά της χώρας, ακόμα και σε ώρες που κανένα Διαγνωστικό Εργαστήριο δεν ήταν ανοιχτό, για το αν είναι θετικός στο αντιγόνο της Covid-19.

 

Συμπληρώνοντας το παζλ διαχείρισης της πανδημίας το επόμενο βήμα δεν μπορεί να είναι άλλο από τον εμβολιασμό πολιτών κατά της Covid-19 στα φαρμακεία της γειτονιάς.

 

Οι φαρμακοποιοί διαθέτουμε την εμπειρία, τα εχέγγυα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης για να αναλάβουμε αυτό το ρόλο.

Κυρίως όμως έχουμε αυτό το οποίο δεν πέτυχε η πολιτεία να κερδίσει το προηγούμενο διάστημα. Την εμπιστοσύνη του κόσμου, του καθημερινού επισκέπτη του φαρμακείου που προστρέχει σε εμάς για να αντιμετωπίσει τα πρώτα συμπτώματα ενός κρυολογήματος, για να εντοπίσει τυχόν παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής του και για να ζητήσει συμβουλή για τη διαχείριση των προβλημάτων υγείας που τον ταλαιπωρούν.

Πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση μας είναι ότι το φαρμακείο των υπηρεσιών ήρθε όχι για να αντικαταστήσει αλλά για να εξελίξει το φαρμακείο του σήμερα στο φαρμακείο του αύριο.

Προχωρούμε με σχέδιο, με σταθερά και αποφασιστικά βήματα στην καθιέρωση του φαρμακείου της γειτονιάς ως εγκεκριμένης Μονάδας Παροχής αμοιβομένων Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας.
Προχωρούμε όλοι μαζί ώστε η επόμενη μέρα να μας βρει όλους, ισχυρότερους, με επικαιροποιημένες γνώσεις,  στην αιχμή των εξελίξεων στον υγειονομικό χάρτη της χώρας.

error: Content is protected !!