Τσαπέκος Αλέξανδρος – Ήταν και είναι υποχρέωσή μας να προστατέψουμε τις κρατήσεις του 0,4%

Στη διακήρυξη των θέσεών μας είχαμε δεσμευτεί ότι θα ασχοληθούμε σχολαστικά με την τύχη των χρημάτων που δίνει το κάθε φαρμακείο καθημερινά με τα τιμολόγια των αγορών του υπέρ του ΠΦΣ. Για τον  γνωστό πόρο του 0,4%, ο οποίος σε αναλογία 80% πηγαίνει στο ΚΑΕΦ, που αποζημιώνει τους συναδέλφους όταν αποχωρήσουν  από το επάγγελμα, και 20% για τη λειτουργία του ΠΦΣ, την επιδότηση των Φαρμακευτικών Συλλόγων, την εκπαίδευση κλπ.

Με αφορμή τα κουρέματα που υπέστησαν τα κεφάλαια όλων των ΝΠΔΔ με την άδικη και βίαιη διάλυση των αποθεμάτων τους στα μνημονιακά χρόνια, η οποία και είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση της  ανταποδοτικότητας τους, βάλαμε στόχο να επαναφέρουμε με κάθε τρόπο και στα πλαίσια του δυνατού την κανονικότητα στο ζήτημα αυτό, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Ειλικρινά εξοργιστήκαμε τότε όλοι μας με τις άδικες περικοπές των περιουσιακών μας στοιχείων και παραμένουμε ακόμη εξοργισμένοι για το ότι τα αποθέματα αυτά αναγκαστικά μετατράπηκαν σε  ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ στην ουσία δεν ήταν δημόσιο χρήμα αλλά ιδιωτική αποταμίευση των χρημάτων των Ελλήνων Φαρμακοποιών.

Εκείνο που επίσης μας ενόχλησε ήταν η ανευθυνότητα και η απραγία της τότε διοίκησης του ΠΦΣ των ετών 2014-2017 να προχωρήσει στην είσπραξη του πόρου αυτού, ο οποίος,ενώ κρατούνταν από τα τιμολόγια των  φαρμακείων, δεν αποδίδονταν στον ΠΦΣ. Και αυτό την περίοδο κατά την οποία είχε προαναγγελθεί από το 2016 ότι από 1.1.2017 θα καταργηθεί  το ΤΣΑΥ, το οποίο εισέπραττε για λογαριασμό μας τον πόρο από τις φαρμακευτικές εταιρείες (θα μιλήσουμε και πιο αναλυτικά σε επόμενο άρθρο γι αυτό) και το οποίο θα εντασσόταν στον ΕΦΚΑ.

Το ότι δεν προχώρησαν άμεσα να βρουν τρόπους είσπραξης του πόρου αυτού από τις φαρμακευτικές εταιρείες είχε ως αποτέλεσμα να στερηθούμε επί μακρό χρονικό διάστημα των εσόδων αυτών και να βρεθούμε σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική ακαταστασία.

Με τη διοίκηση του ΠΦΣ, που εκλέχτηκε το καλοκαίρι του 2017, ξεκίνησε μια γιγάντια προσπάθεια νοικοκυρέματος όλων των οικονομικών του ΠΦΣ, την οποία η παρούσα διοίκηση του ΠΦΣ όχι μόνο ολοκλήρωσε αλλά την πήγε ακόμη πιο πέρα και σήμερα πλέον ο ΠΦΣ ελέγχει με σύγχρονες λογιστικές πρακτικές τα πάντα!

Κυριολεκτικά τολμούμε να υποστηρίξουμε ότι αλλάξαμε σελίδα και από την περίοδο που δεν υπήρχε κανένας έλεγχος για το ποια ποσά πρέπει να μας καταβάλουν οι εταιρείες από τις κρατήσεις του 0,4%  (και απλώς εισπράτταμε ότι μας έδιναν και εάν μας έδιναν) περάσαμε σήμερα σε μια περίοδο όπου με ενδελεχή διασταύρωση όλων των στοιχείων εισπράττουμε όλα όσα δικαιούμαστε να εισπράξουμε.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η αποζημίωση του ΚΑΕΦ από τις 11.000 ευρώ περίπου που ήταν πριν 4 χρόνια σήμερα έφτασε στις 18.500 ευρώ!!!

Θα έχουμε την ευκαιρία σε επόμενες αναρτήσεις, μέσα από τη σελίδα  αυτή, να αναφερθούμε αναλυτικά για πάρα πολλά ζητήματα που είναι σχετικά με τα χρήματα των συναδέλφων μας αλλά  και για την οικονομική και την λειτουργική εξυγίανση του ΠΦΣ.

 

Με εκτίμηση, 

Αλέξανδρος Τσαπέκος

Αντιπρόεδρος ΠΦΣ

error: Content is protected !!